РВСН на Русия разкриха кога и къде ще постъпи на дежурство първият „Сармат“

Ракетните войски със стратегическо назначение (РВСН) ще попълнят арсенала си с първия комплекс „Сармат“ през 2022 година.

Предполага се, че той ще поеме бойно дежурство в един от полковете на Ужурското съединение. Това съобщи командирът на РВСН Сергей Каракаев.

„Още днес в Ужурското ракетно съединение започна работа за подготовка на главния ракетен полк за превъоръжаване. Планира се да бъде приведен в бойно дежурство през 2022 г.“, заяви Каракаев цитиран от вестник „Красная звезда“.

Той добави, че промишлените предприятия продължават да се подготвят за държавните летателни изпитания на „Сармат“, съобщи „Российская газета“.

През май беше обявено, че ситуацията с разпространението на COVID-19 не е повлияла на подготовката за летателни изпитания на новата руска тежка междуконтинентална балистична ракета „Сармат“.

РС-28 ще замени тежката МБВ „Воевода“ в стратегическите ракетни сили. Концепцията на „Сармат“ предвижда доставка на бойни глави по траектории, които значително усложняват тяхното прихващане дори чрез перспективни системи за ПРО. С други думи, запасът от мощност на ракетата ѝ позволява да лети около зоните, в които я очакват прехващачите.

По отношение на обхвата на полета РС-28 надминава предшественика си Р-36M2 „Воевода“ с един и половина пъти – 18 000 км срещу 11 000. Полезният товар също е нараснал – 10 т вместо 8,8. Стартовото тегло на МБР „Сармат“ е 208 тона.

източник: RUSSIA BEYOND БЪЛГАРИЯ

Pin It on Pinterest