Руснак се събуди след двумесечна кома и се шокира от коронавируса

Московчанин, лежал два месеца в кома след операция, се събуди и се шокира от ситуацията с разпространението на коронавируса в страната.

Това разказаха в сряда, 3 юни, пред РИА „Новости“ неговата съпруга и лекуващият му лекар.

Уточнява се, че пациентът е приет в Централната клинична болница (ЦКБ) на 6 март. След успешна спешна операция той изпада в кома и се оказва в реанимацията. Според неврохирурга на ЦКБ Андрей Реутов след известно време мъжът е диагностициран с двустранна пневмония, но резултатите от теста за коронавирус са отрицателни, предаде moslenta.ru.

Както отбелязва съпругата на московчанина, в този момент разпространението на новата инфекция вече е било известно, но тогава ситуацията не е толкова сериозна. За първите заразени руснаци се съобщава едва в началото на март – те са на лайнера Diamond Princess в Япония, а на 6 март са открити и заразени на територията на страната.

„А пиков период в Москва на практика нямаше“, поясни съпругата на пациента. Пет седмици по-късно мъжът се събужда, но все още е слаб и затова не го информират за коронавируса. Според Реутов самият пациент започва да задава въпроси веднага щом започва да се чувства по-добре. „Той сам станал, дошъл до вратата на кабинета ми, почука и каза: „Мога ли да говоря с вас? Имам много въпроси. Какво се случва по света? И къде е жена ми?“. „Бях, меко казано, изненадан“, спомня си докторът.

Реутов разказва на мъжа за новата коронавирусна инфекция и пандемията, обявена в света. Освен това неврохирургът му обяснява, че в страната, включително и в болниците, се спазват известни ограничения.

„Бавно му разказах за случващото се: че хората вече излизат навън, но по-рано е било позволено да ходят само до магазина. Е, разбира се, той се ококори и шокира: наистина ли се случва? Ако ни бяха казали по-рано, че всичко ще бъде затворено и ще ходим с маски и ръкавици навсякъде, щяхме да се засмеем“, споделя съпругата на московчанина.

Към момента двойката има разрешение от лекарите за свиждане. Жената отбелязва, че съпругът ѝ се чувства много по-добре: ходи, яде и говори.

Към 4 юни общият брой на заразените от началото на пандемията в столицата се е увеличил до 189 214. 94 715 души са се възстановили напълно, 2 749 души са загинали.

източник: RUSSIA BEYOND БЪЛГАРИЯ

Pin It on Pinterest