Руснаците вече могат да получат безплатен „арктически хектар“

Руснаците, които живеят на територията на Арктика, от 1 август вече могат безплатно да се сдобият с „арктически“ хектар във връзка с влизането в сила на съответните поправки във федералното законодателство.

Това съобщиха от министерството по развитието на Далечния изток и Арктика.

„В арктическата зона на Русия можеш да се сдобиеш с безплатен хектар на територията на Мурманска област, в Ненецкия автономен окръг и Ямало-ненецкия автономен окръг, както и в общинските райони на Архангелска област, Република Коми и Карелия“, гласи юнският указ на президента Владимир Путин.

В първото полугодие според указа земи могат да получат само жители на гореизброените региони, а площта може да се използва за различни цели – както за предприемачество, така и за лично ползване.

От 1 февруари право да получат собствен участък на територията на Арктика ще имат и останалите руснаци, включително участниците в държавната програма по доброволно преселване на жителите на страната, които към момента живеят зад граница.

Руснаците имат право на избор от обширни територии – от 1,1 млн. хектара. Могат да си определят приблизителния участък в онлайн портал, като ще получат територията по улеснена процедура едва за месец. Най-голям асортимент има в Мурманска област, където има 767 хектара свободни земи. На второ място е Карелия с 339 хектара, пише „Известия“.

източник: RUSSIA BEYOND БЪЛГАРИЯ

Pin It on Pinterest