Общество

Руснаците тестват новия брониран автомобил „ВПК-Урал“

Новият руски многоцелеви брониран автомобил „ВПК-Урал“, който все още преминава на предварителни тестове, е доставен на чуждестранен клиент за първи път.

„Колата преминава предварителни тестове. Освен това вече продадохме един автомобил в чужбина. По искане на клиента го направихме малко по-малък – с екипаж от осем души“, каза пред РИА „Новости“ Александър Красовицки, генерален директор на военно-промишлената компания, която разработва машината.

Красовицки отбеляза, че „ВПК-Урал“ до голяма степен прилича на друга разработка на компанията – бронеавтомобилът „Атлет“ (проект за многоцелева бронирана машина 4х4), но „ВПК-Урал“ е по-евтин от този обещаващ модел.

„Много внимание беше обърнато на унификацията. Ако погледнете „Атлет“ и „ВПК-Урал“, ще видите, че предната и задната част могат да се разменят, може също да се сменят предните прозорци – вляво и вдясно. Всички прозорци, които стоят отстрани, както и вратите, са взаимозаменяеми. Освен това вратите от „Атлет“ могат да бъдат поставени на „ВПК-Урал“ и това е всичко“, каза събеседникът на агенцията.

Автомобилът с тегло 14,5 тона е проектиран за 12 души. Машината е оборудвана с руски турбодизелов двигател ЯМЗ-536 с 360 конски сили. „ВПК-Урал“ е в състояние да ускорява до сто километра в час. Минната защита на това превозно средство може да издържи на експлозивно устройство, еквивалентно на шест килограма тротил.

източник: RUSSIA BEYOND БЪЛГАРИЯ

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest