Общество

Руснаците ще плащат покупките в супермаркетите „с поглед“

Клиентите на „Сбербанк“ в Русия скоро ще могат да плащат покупките си чрез сканиране на лицето.

Компания X5 Retail Group, която управлява веригите супермаркети „Пятерочка“, „Перекресток“ и „Карусель“, съвместно със  „Сбер“ и Visa пуснаха услуга за плащане чрез погледа на касите за самообслужване в магазините на „Пятерочка“ и „Перекресток“, гласи съобщение на Х5.

„Биометричната идентификация на касата за самообслужване е реализирана на базата на разработки от Лабораторията за иновации на Х5 и технологиите на VisionLabs. Новият платежен способ до края на март ще бъде достъпен в 150 супермаркета на „Перекресток“, а през април към услугата ще се включат няколко магазина „Пятерочка“ в Москва. Visa е стратегически партньор на проекта“, твърди се в прессъобщението.

Услугата е достъпна за клиенти на „Сбербанк“. За да се възползват от технологията потребителите, трябва да изберат съответния пункт в мобилното приложение и да посочат карта, от която ще се теглят средства. За да платят с поглед на касите за самообслужване в магазините на Х5, след сканиране на товарите трябва да изберат съответния режим, за няколко секунди да свалят маската и да погледнат в камерата.

Услугата се реализира само на касите за самообслужване, които са собствена разработка на Х5. В момента платежната технология с помощта на биометрика действа на 350 устройства, но технически към услугата може да се включи цялата мрежа – от над 6000 устройства. След провеждане на равносметката от първия пилотен етап и получаване на обратна връзка от купувачите ще вземат решение за мащабното въвеждане на технологията във всички региони.

източник: RUSSIA BEYOND БЪЛГАРИЯ

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest