Общество

Руснаците ще чистят замърсени с нефт води със сорбент от цвекло

В Уфинския авиационен технически университет представиха нов екологично безопасен сорбент за пречистване на вода, замърсена с нефт и нефтопродукти.

Той е разработен и патентован от сътрудници и студенти на катедрата по безопасност на производството и промишлената екология УГАТУ в рамките на националния проект „Наука и университети“, съобщават на сайта „Национални проекти на Русия“.

В Башкортостан се намира един от най-големите е Русия и Европа горивно-енергиен комплекс. Освен гиганти като „Башнефт“, в сферата работят десетки неголеми компании, затова проблемът с ликвидирането на последствия от аварии е особено голям.

Разработчиците от УГАТУ патентоват собствен начин за получаване на новия сорбент. В основата му са отпадъчните продукти от преработката на захарно цвекло. Принципът на действие е стандартен: замърсеният участък с вода се огражда и посипва със сорбент. След определено време прахът поглъща нефтопродукта, сместа се събира и утилизира.

Създателите на продукта споделиха, че той има редица съществени преимущества. Това е евтина и максимално достъпна суровина – само в Башкортостан работят два захарни завода, всеки от тях ежегодно произвежда до 400 000 т целулоза.

Освен това сорбентът е екологично чист продукт, който не нанася вреда на природата, като е и съществено по-евтин от вносните аналози, пише „Взгляд“.

Според целите на националния проект „Наука и университети“ Русия трябва да влезе в петицата на водещите страни, осъществяващи научни изследвания и разработки в областите, определяни като приоритетни за научно-технологическото развитие. Националните проекти, инициирани от президента Владимир Путин, стартираха през 2019 година.

източник: RUSSIA BEYOND БЪЛГАРИЯ

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest