Общество

Руснаците правят верижна версия на „Панцирь“ с увеличен обсег и ракети „Метка“

През 2022 г. ще приключи работата над новата версия на ракетно-оръдейния комплекс за ПВО „Панцирь-СМ-СВ“ за сухопътните войски и ВДВ на Русия.

Тя ще разполага с верижно шаси и увеличена зона на поразяване.

„Комплексът ще използва два типа зенитни ракети“, съобщи пред „Красная звезда“ командващият войсковата ПВО на руските Въоръжени сили генерал-лейтенант Александър Леонов.

Той спомена още две нови зенитни системи за Сухопътните войски, чиято разработка ще приключи през 2022 година. Първият е зенитният ракетен комплекс „Птицелов“ с два типа ракети. Единият ще се прицелва по лазерен лъч, а другият по топлинното излъчване на целта. Вторият е бойната машина за зенитчиците „Тайфун-ПВО“. Предполага се, че ще я въоръжат както със съществуващите ПЗРК „Игла“, „Игла-С“ и „Верба“, така и с новите комплекси „Метка“, разработени в рамките на опитно-конструкторските работи.

„Ракетата от новия комплекс е снабдена с безаналогова в света оптико-електрона самонасочваща се глава. Тя гарантира поразяването на целта, въпреки всички съществуващи и тепърва разработваеми оптически смущения“, отбеляза Леонов, цитиран от „Российская газета“.

източник: RUSSIA BEYOND БЪЛГАРИЯ

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest