Общество

Руснаците почитат паметта на предците си от Втората световна онлайн с милиони снимки

Повече от 2 млн. души вече се включиха в акцията, посветена на героите от войната.

Шествието, което няколко години се провежда по улиците на руските градове на 9 май, стана виртуално поради пандемията на коронавирус.

Във връзка с разпространението на коронавируса в Русия годишната кампания „Безсмъртния полк“ – шествие на хора с портрети на техните предци, участвали във Великата Отечествена война, бе отменена. Организаторите обаче предложиха друг формат – виртуално „шествие“, в което всеки може да участва.  Андрей Любимов/Moskva Agency

За да участвате, трябва да попълните формуляр с информация за вашия роднина-ветеран, както и да добавите ваша снимка и снимка на роднината ви в уебсайта на „Безсмъртния полк“ или в социалните мрежи на проекта.

От всички снимки ще се създаде общо видео. Виртуалното шествие ще бъде показано по телевизията и различни интернет сайтове.

Излъчването ще започне на 9 май от 02:00 ч. московско време.  Представител на движение

Представител на движение „Доброволци на Победата“ Дария Шорина обработва информация, получена от участници в акцията „Безсмъртен полк онлайн“, в своя дом в Москва.Евгений Одиноков/Sputnik

Освен това в 19:00 ч. московско време в същия ден руснаците ще излязат на балконите си с портрети на героите от войната и ще изпълнят песента „Ден на Победата“.

Можете да разкажете за герой или роднина, който се е сражавал по време на Втората световна война, като подадете заявление на следните сайтове: 

Президентът на Русия Владимир Путин с портрет на своя баща Владимир Спиридонович

Президентът на Русия Владимир Путин с портрет на своя баща Владимир СпиридоновичАлексей Дружинин/Sputnik

Можете да изпратите заявление и без снимки на ветерана, ако такива не са запазени. Датата на раждане и смъртта на военния герой, както и родствената връзка, също не са задължителни. По време на шествията много хора носят портрети не само на близки хора, но и на известни герои от войната – например маршал Георгий Жуков. Има и хора с портрети на Йосиф Сталин, който ръководи СССР по време на войната.

Също така руснаците се приканват да разкажат за подвизите на техни познати ветерани от Втората световна война в социалните мрежи, като добавят тематични хаштагове към публикациите.

източник: RUSSIA BEYOND

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest