Общество

Руското здравно министерство издаде разрешение за изследване на ваксината „Спутник Лайт“

Министерството на здравеопазването на Руската федерация е издало разрешение за провеждане на клинични изследвания за безопасността, поносимостта и имуногенността на „олекотената версия“ на руската ваксина срещу коронавирус „Спутник V“ според регистъра на ведомството, цитиран от РИА „Новости“.

Изпитанията на „Спутник Лайт – 2020“ ще продължат до 31 декември тази година, в тях ще участват 150 доброволци.

По-рано Александър Гинцбург, директор на Център „Гамалея“, който разработи „Спутник V“, заяви, че имунитетът след ваксинация с „олекотената версия“ на препарата според него най-вероятно ще продължи три до четири месеца, а ефективността му ще бъде около 85%. Схемата предполага само една инжекция (първият компонент на „Спутник V“) и по-кратък период на производство на антитела.

Освен това, дори ако ваксинираното лице се зарази с коронавирус, прекарването на тежкия вариант на COVID-19 не го заплашва, тъй като причинителят на вируса няма да слезе в белите дробове, отбеляза ученият. За да се удължи защитата, втори компонент може да бъде поставен след три месеца.

Както уточнява Гинцбург, руснаците ще продължат да се ваксинират със „Спутник V“, а „леката версия“ ще се поставя зад граница: този подход ще осигури компромис между продължителността на действие на ваксината и необходимостта от бързо сваляне на пика на заболеваемост и смъртност, обхващащ по-голям брой хора.

източник: RUSSIA BEYOND БЪЛГАРИЯ

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest