Руското военно министерство подписа договор за първата партида ЗРС С-500 „Прометей“

Серийните доставки започват през първата половина на 2022 година.

Руското министерство на отбраната подписа договор с концерн „Алмаз-Антей“ за доставката на първата партида зенитни ракетни системи С-500 „Прометей“, съобщи пред ТАСС източник от руския военнопромишлен комплекс.

„Министвеството на отбраната на Русия подписа договор с концерн ВКО „Алмаз-Антей“ за доставка до Въздушно-космическите сили на над 10 системи „Прометей“. Серийните доставки ще започнат през първата половина на 2022 година“, сподели той в кулоарите на авиосалона МАКС 2021, който се състоя между 20 и 25 юли в Жуковски.

Според събеседника на агенцията в момента „продължават държавните изпитания на ЗРС С-500 на един от полигоните в Южна Русия“. Предполага се, че ще приключат до края на 2021 година.

По думите на източника „Прометей“ е способен да унищожава всички съществуващи и потенциални средства за въздушно-космическо нападение, включително бойни блокове на междуконтинентални балистични ракети на височини до 200 км и на разстояние до 500 км.

В момента изпитания провежда наземният вариант на ЗРС С-500. „В случай на необходимост той може да стане и палубен“, добави той.

Зенитно-ракетната система С-500 „Прометей“ (ОКР „Триумфатор-М“) принадлежи към ново поколение системи клас „земя-въздух“. Тя представлява универсален комплекс с далечно действие и височинен прехват с повишен потенциал за противоракетна отбрана и възможност да прехваща балистични ракети. Перспективната система може да поразява не само балистични, но и аеродинамични цели (самолети, вертолети, други въздушни цели), както и крилати ракети.

Радиусът на поразяване на С-500 е около 600 км. Освен това системата ще може да открива и едновременно да поразява до десет балистични свръхзвукови цели, летящи със скорост до 7 км/с, а ще може и да поразява бойни блокове на хиперзвукови ракети. По своите характеристики С-500 значително превъзхожда С-400 и американския ѝ конкурент Patriot Advanced Capability-3.

ТАСС не разполага с официална информация от разработчика на системата – концерн „Алмаз-Антей“.

източник: RUSSIA BEYOND БЪЛГАРИЯ

Pin It on Pinterest