Общество

Руското посолство с коментар относно решението на НС за обявяване на „гладомора“ в Украйна за геноцид

КОМЕНТАР НА ПОСОЛСТВОТО относно решението на Народното събрание на България за обявяване на „гладомора“ в Украйна за геноцид

Напоследък в редица западни страни като по сигнал започна да се тиражира темата за „гладомора“ в Украйна. Румъния, Ирландия, Молдова, Германия и други страни са приели или обмислят документи, съдържащи цинични паралели с Холокоста и признаващи „гладомора“ за „геноцид“ на украинския народ. „Отбелязало се“ е с подобна резолюция и Народното събрание на България, което преди разпускането, „на изпроводяк“, реши да потвърди принадлежността си към европейския „мейнстрийм“.

Искаме още веднъж да напомним, че големият глад от 30-те години на ХХ век засегна много народи и региони на Съветския съюз, включително Урал, Северен Кавказ, Поволжието, Казахската АССР и Западен Сибир, а не само Украйна и украинците.

Основната причина за трагедията беше мащабен провал на реколтата и грешки в селската политика на тогавашното ръководство на страната. В същото време е важно да се отбележи, че до голяма степен за глада са допринесли западни държави, които поискаха от СССР да плаща със зърно във външнотърговските операции с тях, надявайки се, че това ще принуди Москва да се откаже от своите планове за индустриализация.

Разбирайки откровено провокативен подтекст и политически цели, преследвани от авторите на „идеята“, същевременно бихме искали да подчертаем кощунствен характер на спекулациите с паметта на милионите жертви на тази трагедия.

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest