Общество

Руското министерство на здравеопазването одобри първото лекарство срещу коронавирус

Първото лекарство в Русия срещу коронавирус COVID-19 – „Авифавир“, произведено от Руския фонд за преки инвестиции (РФПИ) и „ХимРар“ – получи одобрение от министерството на здравеопазването на Русия, следва от информацията в държавния регистър на лекарствата.

„Търговското наименование на лекарството е „Авифавир“. Международното непатентовано или групиращо или химическо наименование е „Фавипиравир“, се казва в регистъра, цитиран от РИА „Новости“.

„РФПИ и групата компании „ХимРар“ обявяват получаването на удостоверение за регистрация от министерството на здравеопазването на Руската федерация за „Авифавир“, което е доказано високоефективно лекарство при лечение на пациенти с коронавирус по време на клиничните изпитания. „Авифавир“ е първото регистрирано в Русия пряко антивирусно лекарство, за което е доказано, че е ефективно в клинични изпитвания срещу COVID-19″, твърдят от Фонда.

Лекарството е добре проучено, тъй като от 2014 г. е в обращение в Япония срещу тежки форми на грип.

Междинните данни от клинично проучване на „Авифавир“ потвърждават високата ефективност на лекарството за лечение на COVID-19. РФПИ отбеляза, че в момента продължава финалната фаза на клиничното изпитване на „Авифавир“, одобрено от министерството на здравеопазването на РФ на 21 май, включващо 330 пациенти.

Лекарството показа висока ефективност според резултатите от тестове, проведени от редица водещи медицински и научни центрове, включително Първия Московски държавен медицински университет „И.М. Сеченов“, Московския държавен университет „М.В. Ломоносов“ и други, добавиха от Фонда.

„Авифавир“ е не само първото лекарство, регистрирано срещу коронавирус в Русия, но и е може би най-обещаващото лекарство против COVID-19 в света. То е разработено и тествано по време на клинични изпитвания в Русия за рекордно кратко време, което му позволи да се превърне в първото в света регистрирано лекарство на базата на „Фавипиравир“, каза ръководителят на РФПИ Кирил Дмитриев.

По време на пандемията в страната са регистрирани около 400 000 случая на коронавирус, починали са около 4500 пациенти, излекувани са около 170 000.

източник: RUSSIA BEYOND БЪЛГАРИЯ

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest