Руското министерство на здравеопазването обясни какъв е ефектът на водката върху коронавируса

Не, пиенето на водка няма да помогне за защита срещу коронавируса.

Това заяви главният нарколог на свободна практика към министерството на здравеопазването на Русия Евгений Брюн, цитиран от „Лента“.

„Разрешената доза алкохол е нула. Ясно е, че, ако пиете 20 милилитра силен алкохол, това вероятно няма да донесе вреда. Ако все пак искате да пиете, вероятно трябва да е сухо вино“, каза той, като подчерта, че алкохолът може по-вероятно да удължи времето за възстановяване.

В допълнение Брюн отбеляза, че броят на карантините не е достатъчно голям, за да промени статистиката за консумацията на алкохол в цялата страна. „Не очаквам нещо толкова драматично в този смисъл“, каза той.

Брюн също отрече мита, че водката е превенция за всички болести. „Алкохолът се изпарява много бързо, така че няма да има дългосрочен превантивен ефект. Ако алкохолът се приема перорално за превенция, то трябва да бъде такова количество, което да направо смъртоносна доза“, каза той.

В заключение наркологът подчерта, че тютюнопушенето също не е в състояние да ви предпази от коронавируса, защото от него процесите са по-патологични.

Общо в Русия до 18 март са регистрирани 147 случая на заразени с новия коронавирус. 

източник:

Pin It on Pinterest