Руското министерство на отбраната ще получи първата партида нови ударни дронове „Алтиус-РУ

Министерство на отбраната на Русия подписа договор за доставка на първата пробна партида разузнавателно-ударни безпилотни летателни апарати „Альтиус-РУ“.

Информация за това бе обнародвана в материалите на заключителния съвет на министерството на промишлеността и търговията на Татарстан.

Както следва от документите, във филиал №2 на „Уралския завод за гражданска авиация“ (УЗГА) в Казан успешно са защитили и завършили етапа „Технически проект“. Партидата дронове трябва да бъде произведена тази година, пише „Российская газета“.

„Альтиус-РУ“ е окончателният облик на безпилотния апарат „Альтиус“, който се разработва от 2011 г. и е създаден от конструкторското бюро „Симонов“ в Казан по поръчка на руското отбранително ведомство. Летателните изпитания започнаха през 2016 г., а през 2018 г. проектът бе предаден на казанския филиал на УЗГА.

Според данните разузнавателно-ударният апарат с тегло около 6 т може да носи до 2 т боен товар. Обхватът на полета му е около 10 000 км. Дронът е оборудван със спътникова комуникация и изкуствен интелект, може да обменя информация с пилотирани летателни апарати.

източник: RUSSIA BEYOND БЪЛГАРИЯ

Pin It on Pinterest