Руските военни предложиха да „заглушават“ вражеските плувци с акустични вълни

Руски военни предложиха да се борят с вражеските бойни плувци с помощта на акустични вълни, които ще причиняват на подводните диверсанти болка в ушите, както и чувство на страх, слабост и депресивност.

Концепцията бе представена в сп. „Военна мисъл“.

Както отбелязват авторите на проекта, противникът може да използва диверсионно-разузнавателни групи, включително бойни плувци за миниране на плавателни съдове, надводни кораби и подводници на Военноморския флот на Русия. За тези цели могат да се използват и специално обучени животни – делфини, морски лъвове, тюлени и др., предаде РИА „Новости“.

Предлага се за борба с диверсантите да се създаде система за охрана, включваща комплекси за мониторинг, разпознаване и нелетално въздействие на откритите нарушители.

„В подсистемата за разпознаване и въздействие, в качеството на средства за поразяване, към днешната дата приоритет трябва да бъдат хидроакустичните оръжия с нелетално въздействие“, отбелязват авторите.

„Важно е да се отбележи, че въздействието на акустичното излъчване във водна среда може да се характеризира не само с възникване на специфични слухови смущения във вид на болка при биологичния обект, но и на чувство на страх, тревога, слабост, безпричинен дискомфорт и депресивност“, поясняват военните учени.

Мониторингът на системите трябва да обезпечава откриване и определяне на координатите на обекта, който е потенциална заплаха, както на дистанция от няколко километра, така и непосредствено до охраняемия обект – на разстояние от няколко десетки до стотици метри. Именно близката зона на мониторинг е най-важна за въздействие върху биологични обекти-нарушители, се уточнява в статията.

Според авторите използването на хидроакустични средства за борба с подводни диверсанти ще сведе до минимум щетите както за нарушителите, така и за биосферата, а и ще избегне екологичните и други негативни последствия.

източник: RUSSIA BEYOND БЪЛГАРИЯ

Pin It on Pinterest