Руските ВДВ вече получават Т-72Б3 от най-новата модификация

Танковите подразделения на руските въздушно-десантни войски (ВДВ) получиха най-модерната версия на T-72БЗ с подобрени бойни характеристики.

Образец на таковата бойна машина бе демонстриран от военнослужещите от 7-а гвардейска десантно-щурмова дивизия на тренировъчния полигон „Раевски“ (Краснодарски край), пише „Российская газета“.

Тя се различава от по-ранните версии, експлоатирани във ВДВ, по наличието на по-мощен двигател. Вместо 840-силов В-84 е монтиран В-92С2Ф с мощност 1130 к.с. В резултат на това се увеличават маневреността и скоростните характеристики.

Защитата също е значително увеличена: инсталирани са нови странични екрани, които в бойна ситуация са подсилени с допълнителни контейнери с „реактивна броня“. Кърмата на купола е покрита със специални модули и решетъчни паравани. Предприети са мерки за повишаване на устойчивостта при попадане върху мина.

Огневата мощ се осигурява от 125-мм подобрено оръдие 2A46M-5, 7,62-мм картечница ПКТМ и 12,7-мм тежка картечница НСВ.

Многоканалният прицел „Сосна-У“ позволява уверено унищожаване на цели по всяко време на деня. Ако е необходимо, командирът може да поеме функциите на артилериста.

Механикът-водачът получи специален дисплей, на който постъпва информация за работата на бордовите системи, там са разположени и видеокамера, която да се използва при заден ход.

На машината е монтиран специален минен трал, който може да неутрализира не само противотанкови, но и противодолни мини.

Според военните експерти наличието на такова оборудване значително ще увеличи възможностите на въздушно-десантните войски при изпълнение на различни задачи.

източник: RUSSIA BEYOND БЪЛГАРИЯ

Pin It on Pinterest