Руските улични художници влизат в галерията

Тези свободни души в миналото нарушават закона, „украйсявайки“ обществените места със своите графити, но руската фондация „Руарт” кани провокативните андърграунд творци да покажат работите си като легитимни членове на света на изкуството.

 1. 0331C. „Ограда“

Пресслужба

Уличният артист Женя, известен като 0331c, вече има няколко изложби зад гърба си. Една от тях е озаглавена „Ограда“, а мотото ѝ е „Аз съм просто буквите на оградата“. Творбата му представлява парче порцелан под формата на бетонна стена – структура, често срещана из целия Съветски съюз.

 1. Zoom. „Катастрофата на нашите дни“

Пресслужба

Уличният артист Zoom обикновено твори върху градски повърхности: мръсни стени, ръждясали метални врати или любимото място на много графити артисти – трансформатори.

 1. Misha Most. #213

Пресслужба

Misha Most е един от най-известните и иновативни руски графити художници с изложби по цял свят. Изкуството му показва множеството пластове и значения на уличното творчество.

 1. Владимир Абих. Изкуство на уличната вълна

Пресслужба

Владимир Абих работи в много различни жанрове и на ръба между мултимедията и стрийт арта. Той разсъждава върху мястото на хората във виртуалното пространство и влиянието на виртуалното върху реалния живот.

 1. Слава ПТРК. Изглед от прозореца, от серията „Сиво“

Пресслужба

С помощта на шаблони, спрей, монументални стенописи, постери, стикери и инсталации, Слава ПТРК работи с различни техники и смята иронията за основния си инструмент. Той подчертава абсурдността на обкръжаващата ни реалност.

 1. Арт група Злые (Злите)

Пресслужба

Оправдавайки името си, този колектив от артисти поглежда провокативно и злободневно към най-болезнените проблеми на обществото. Техният хаплив подход се присмива на социалните и културни противоречия в живота ни.

 1. Дмитрий Аске. „Майка на звездите“

Пресслужба

Дмитрий Аске е един от идеолозите на руските стрийт артисти, повлияни силно от графитите. Той създава принтове, стрийт арт, мащабни панели и публични произведения на изкуството. Неговият несравним, уникален стил и техника е мозайката от шперплат.

 1. Тимофей Радя. „Фигура 2. Игра“

Пресслужба

Томфей Радя е най-известен с надписите си на публични места. „Животът е като видео игра без шанс за победа“. „Бих те прегърнал, но съм просто текст“. „Хей, обичам те“ и други абсурдни надписи, които говорят по-силно от всичко. Радя създава и мащабни пърформанси и провокативни сатирични инсталации, които ни позволяват да се вгледаме в чувствата и сетивата си. Видео пърформънсът на неговата „Фигура 2. Игра“ може да намерите тук.

 1. Турбен. „Злато“

Пресслужба

Турбен създава улично изкуство от 2008 г. и през творческия си път се е пробвал в много жанрове и различни алюзии. Той съчетава графити, наивистично изкуство, поп арт и изображения от масовата култура.

 1. Алексей Патрола. Проект „Елементи от стени #35“

Пресслужба

Алексей Патрола дебютира с книга черно-бели снимки на московски стрийт артисти, докато рисуват. Автор е и на мащабно проучване на руското улично изкуство и е публикувал два фото албума „Елементи от стени“.

 1. Артьом Стефанов. „Мери“

Пресслужба

Артьом Стефанов си играе с оптичните илюзии, съчетавайки елементи от реални живот и релефи с дигитална естетика.

 1. Александър Жунев. „Едната ръка мие другата“

Пресслужба

Жунев търси вдъхновение в поп арта и в уличното изкуство на Банкси. Преди да намери своя собствен стил, той експериментира доста. От 2013 г. е съсредоточен върху пиксел арта.

Изложбата „True Ly“ включва творби на руски улични артисти и може да бъде видяна във фондацията „РуАртс“  до 15 май 2022 година.

източник: RUSSIA BEYOND

Pin It on Pinterest