Общество

Руските училища зад граница очакват поддръжка

Да узакони понятието „руско училище зад граница“, да разясни въпросите, свързани с получавнето от тях на държавна поддръжка е призвана концепцията, която така и се нарича – „Руско училище зад граница“, разработена с участието на Министерството на образованието и науката на Русия и Россътрудничество

Този документ съдържа класификация  на учебните заведения от четири типа: започвайки от училищата при посолствата на РФ и завършвайки с тези, които се намират под пълната юрисдикция на чужди държави, но осъществяват преподаване на руски език. Освен това, проектът  предполага сертификация на руските училища извън пределите на Русия, за да може да бъде получена държавна поддръжка.

Но се изказват опасения, че частните средни училища и училищата за допънително образование ще бъдат поддържани от Русия последни на опашката, а приоритет ще имат училищата при посолствата. Между другото, обучението на децата в посолските училища е платено (ако вие не сте сътрудник на  посолството или държавен чиновник). Например, в Бангкок това е примерно 100 долара на месец за екстернат, т.е. когато детето се обучава в къщи, а в училище получава тестови задания и два пъти в годината се атестира. Подобно обучение в Лондон струва 180 долара на месец, в София – 170. В тази сума не влизат учебниците.

В частните училища, а именно те днес най-често пропагандират зад граница руската култура и традиции, проблемите са особено остри. Това е и отсъствие на добри учебници, и повишаването на  квалификацията на преподавателите, и слабата материално-техническа база, и много друго. Като некомерсиални организации, задграничните руски училища съществуват основно за сметка на родителски вноски.

Заедно с това една от предпоставките за признаването на тези училища от страните, където те са разположени, е включването на оценките по руски език в скалата на успеваемостта в местното училище. Например, учениците от действащото в Лондон училище за допълнително образование „Знание“, получават точки от английското министерство на образованието за изучаването на руски език. А това помага на младежите да постъпят в британските университети.

В частните средни общообразователни училища, които действат в Кипър и Малта, руският стандарт за образоване е съхранен напълно и се потвърждава с държавна диплома за средно образование. Така, випускниците на руското училище-пансион RBSM на Малта и кипърското училище „Ученици на Питагор“ могат да постъпят в руски висши учебини заведения.

автор: МАРИНА БОЛОТНИКОВА

източник: bg.rbth.com

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest