Руските спецназ получават хеликоптери Ми-8АМТШ-ВН

Тази година руските спецназ ще получат на въоръжение новия брониран вертолет Ми-8АМТШ-ВН, който вече бе наречен „летящ танк“.

Вестник „Известия“, позовавайки се на редица източници в министерството на отбраната, твърди, че изпитанията на машината са предвидени за тази есен. Образец с неуправляемо въоръжение ще бъде завършен в началото на 2020 г., а прототип с управляеми ракети може да бъде подготвен до края на годината.

Хеликоптерът ще може да поразява въздушни, наземни и морски цели на разстояние до 20 км. Най-тежката версия на „танка“ ще може да носи до 2 т авиобомби, четири свръхдалекобойни ракети „Хермес“ или осем свръхзвукови „Атака“, предаде kp.ru.

Очаква се машината да получи мощна модификация на двигателя, а по огнева мощ да може да надмине съществуващите ударни вертолети.

Припомняме, че по-рано обявиха провеждането на най-зрелищния етап на Международните игри на армията – танковият биатлон, който ще се състои през юли-август на подмосковския полигон „Алабино“. Многотонните бойни машини ще се състезават по ловкост, стратегия и точност.

източник: RUSSIA BEYOND БЪЛГАРИЯ

Pin It on Pinterest