Руските спътници поемат контрола над САЩ

С изстрелването на четвъртия космически апарат от тип „Тундра“ в орбита, космическият сегмент на руската система за предупреждение за ракетни атаки (СПРН) заработи в пълен обем.

„Единната космическа система ‘Купол’ е сведена до минималния щатен състав и позволява проследяването на всякакви изстрелвания на балистични и космически ракети от Съединените щати. Устройствата работят в нормален режим на предварително определени орбити“, съобщи източник от военнопромишления комплекс пред ТАСС, цитиран от „Российская газета“.

Сателитите от серия „Тундра“ (изделие 14Ф142) замениха съветските елементи на СПРН от тип „Око-1“ в орбита. Устройствата, създадени от РКК „Енергия“, са оборудвани с високочувствителни инфрачервени сензори от ново поколение, способни да откриват ракетни пускове, включително от подводници. Ако оборудването на „Око“ засече дори само изстрелването на ракета, бордовата електроника на новите спътници изчислява траекториите ѝ и зоните, където е възможно да паднат бойните ѝ глави. В допълнение, „Тундра“ е оборудвана със система за бойно управление – чрез спътник може да бъде дадена команда за нанасяне на ответен удар.

източник: RUSSIA BEYOND БЪЛГАРИЯ

Pin It on Pinterest