Руските „Солнцепек“ и T-90С станаха звездите на военния парад в Ирак

В Ирак на 6 януари се отбелязва Денят на въоръжените сили на страната.

Тази година те отпразнуваха своята 100-годишнина. В Багдад традиционно се провежда военен парад, на който се представя бойната техника, която стои на въоръжение.

Съдейки по по-рано публикуваните снимки и видеоклипове, едни от основните участници в тържественото мероприятие са машините руско производство. Например ТОС-1А „Солнцепек“. Базирани на основните бойни танкове T-90С, те имат повишено ниво на защита и висока маневреност, пише „Российская газета“.

Тежките огнеметни системи се използваха успешно срещу незаконни въоръжени терористични групи. В хода на различни операции, неуправляемите им термобарични реактивни боеприпаси разрушиха укрепленията на бойците, обезпечавайки придвижването на пехотни подразделения и бронетехника.

T-90С се считат за най-съвременните танкове на иракските сухопътни войски. Те имат редица преимущества в сравнение с намиращия се на въоръжение M1A1M Abrams американско производство.

Например техните 125-мм гладкоцевни оръдия, заедно с конвенционалните снаряди, могат да използват управляеми ракети, които поразяват цели на разстояние 5000 метра. „Деветдесетките“ са оборудвани със закрити картечни установки и имат силна многослойна броня, допълнена от динамична защита и добра мобилност.

В парада участваха и БМП-3М, които са най-съвършените образци техника с такова предназначение. Те се използват в елитните части на сухопътните войски на Ирак.

източник: RUSSIA BEYOND БЪЛГАРИЯ

Pin It on Pinterest