Руските снайперисти ще получат нова винтовка през 2020 година

Тя ще може да прави на решето лекобронирани цели в градски или открити местности на дистанция до 600 метра.

Новият „играч“ на пазара на снайперското оръжие – руската компания BespokeGun – се готви за премиерата на своята първа разработка – винтовката „Фантом“. Тя е способна да унищожава цели на „къси“ дистанции до 600 метра.

Сред първите, успели да се запознаят с винтовката, попадна кореспондент на Russia Beyond по време на демонстрационните стрелби на полигон в Подмосковието в началото на декември 2019 година.

Особености на оръжието

bespokegun.ru

Винтовката е изпълнена във футуристичен стил с „прорези“ на приклада. Достатъчно е просто да я вземеш в ръце и овалите на дръжката веднага „разпределят“ пръстите ти така, както е необходимо да застанат за стрелба.

Оръжието е създадено с оглед на опита от британската, финландската и американската оръжейна школа. И така затворната група на винтовката е изпълнена по класическата английска „снайперска“ схема с използването на надлъжно плъзгащ се затвор, който се опира на три уши в стволната кутия. Същевременно дизайнът на затвора наподобява външно на винтовката на финландската компания TIKKA, а ударно-спусковият механизъм – на схемата на американския Remington.

bespokegun.ru

Компания BespokeGun е поканила не само конструктори, дизайнери и технолози за работа над винтовката, но и група биомеханици, които максимално да понижат отката при стрелба, за да не се оттегля оръжието от прицелната си линия след изстрел.

Какво се получава: „памучният“ изстрел е на практика безшумен. При това практически не чувстваш откат, а възникващото усещане при стрелба е сравнимо с прилив на адреналин.

„Всеки прототип е тестван от професионални стрелци и се коригира според препоръките им. Благодарение на това футуристичната форма на „Фантом“ го прави не просто необикновено красив, но и което е най-важното – подсигурява правилното захващане от ръката и елиминира възможността за неправилно държане на оръжието. Едно от най-важните условия, влияещи на точността на изстрела“, заявиха пред Russia Beyond от компания BespokeGun.

bespokegun.ru

„Фантом“ е много добре балансиран. Можеш да сложиш пълнителя на дланта си и той ще застине – нито ще се наклони напред, нито ще се обърне назад.

Същевременно отклонението при стрелба на 100 м е едва 1,5 см между изстрелите. От BespokeGun обясниха, че това е постигнато включително благодарение на баланса на продукта и използваните в производството му специални композитни материали.

„Много от тях се продават на пазара буквално на килограм. По якост те отстъпват на метала, но тежат по-малко от дървото. Това е леко чуждестранното нещо, което се използва във винтовката“, каза представител на компанията на полигона.

За съжаление, както обяснниха от BespokeGun, метал и композити от съответното качество не са успели да открият в Русия.

Винтовката е изготвена за стрелба с патрони от различни калибри: 6ХС, 243 Win, 6.5×47 Lapua, .260 Rem, 6.5 Credmoor, 7WSM, 7Rsaum, .308Win, .300WSM и др., подходящи за къси затворни групи.

автор: ИГОР РОЗИН

източник: www.bg.rbth.com

Pin It on Pinterest