Руските сапьори в Нагорни Карабах за първи път използваха робота „Уран-6“

При разминиране в Нагорни Карабах руските сапьори за първи път използваха многофункционалния роботехнически комплекс „Уран-6“.

Военнослужещите от Международния противоминен център на министерството на отбраната на Русия продължават работа по инженерно разузнаване и разминиране в зоната на отговорност на руските миротворчески сили в Карабах, пише ТВ „Звезда“.

В работите по разминиране на терена от невзривени боеприпаси и взривоопасни предмети е използван „Уран-6“. С негова помощ са изследвани около осем хектара в района на селището Ходжали.

Отбелязва се, че използването на дистанционно управляеми роботехнически комплекси позволява увеличение площта на разминираната територия. Операторът може да управлява комплекса на разстояние до 800 метра.

В хода на работата по комплекса „Уран-6“ боеприпасите, които се намират в земята, се обезвреждат в резултат на задействане или физическо унищожаване.

Със съдействието на руските миротворци в засегантите от бойните действия райони продължава възстановяването на жизненоважни инженерни комуникации. Само за ден, например, са възстановени четири стълба и 1600 м електропроводи, 1 км газопровод, 2200 м комуникационни линии и две трансформаторни подстанции.

По-рано беше съобщено, че миротворците на Русия са обезвредили около хиляда взривоопасни предмета в Нагорни Карабах. Военнослужещите са изчистили местността от тях и в участъка на Лачинския коридор.

източник: RUSSIA BEYOND БЪЛГАРИЯ

Pin It on Pinterest