Руските самолети и ЗРК направиха венецуелските ВВС най-силните в региона

Венецуелските ВВС станаха най-силните в Латинска Америка благодарение на руските многоцелеви изтребители Су-30МК2 и зенитно-ракетните комплекси С-300ВМ, пише американското списание Military Watch.

Основата на парка бойни самолети на страната е съставена от 23 изтребителя Су-30МК2 от поколение 4+, снабдени с ракети „въздух-въздух“ Р-77 с активни радиолокационни самонасочващи се глави, ракети с увеличен обсег Р-27ЭР, както и крилати ракети Х-31. Машините са оборудвани със съвременен радиолокационен комплекс, а по показателите си за маневреност, обсег на полета и полезен товар са едни от най-добрите изтребители в редиците на ВВС на Венецуела, Чили, Перу, Куба и Бразилия.

Бойният потенциал на венецуелските ВВС е допълнен от най-мощната в Южна Америка система за противовъздушна отбрана, на въоръжение на която стоят руски ЗРК със среден обсег Бук-М2 и система за ПВО С-300ВМ с обсег на поразяване до 250 км.

Още една страна на континента, която разполага със съветски и руски самолети от четвърто поколение, е Перу. Тук е създадена ескадрила от 19 МиГ-29, оборудвани със съвременна авионика и въоръжени с ракети Р-27 и Р-77 от клас „въздух-въздух“. Перуанците използват още 18 „летящи танка“ Су-25 като щурмоваци, пояснява „Российская газета“.

„МиГ-29 е един от най-маневрените изтребители от когато и да било създаваните. При снабдяване със съвременен радар Р-77 той става толкова опасен на големи разстояния, колкото и на кратки“, пише американското издание.

Авторите споменават още високата бойна подготовка на пилотите от чилийските ВВС, чиято основа на бойния парк е съставена от американски самолети F-16A и F-16C, и отбелязват изоставането на Куба в снабдяването на армията със съвременни изтребители. Куба продължава да поддържа внушителен военновъздушен флот, но има какво да се желае от техническото му състояние.

източник: RUSSIA BEYOND БЪЛГАРИЯ

Pin It on Pinterest