Руските предприятия планират да произведат 5500 апарата за изкуствена белодробна вентилация

Ще бъдат произведени от май до юни 2020 година.

Руските предприятия увеличават производството на апарати за изкуствена белодробна вентилация (АИВ). За периода май-юни 2020 г. планират да направят 5500 бройки, заявиха за ТАСС от пресслужбата на министерството на промишлеността и търговията на Русия.

„Руската промишленост значително увеличава темповете на производство на вентилационни апарати. Планираните показатели: през май – 2500 единици, през юни – 3000 единици“, се казва в съобщението на пресслужбата.

На 23 март стана ясно, че руското правителство през 2020 г. ще отпусне 7,5 млрд. рубли от резервния фонд на министерството на промишлеността и търговията за закупуване на апарати за изкуствена вентилация и екстракорпорална мембранна оксигенация (ECMO). Предвижда се закупуването на най-малко 5700 устройства, като единственият доставчик е АО „Концерн за радиоелектронни технологии“ на държавната корпорация „Ростех“. На Министерството на здравеопазването беше възложено да представи на министерството на промишлеността и търговията списък с адреси на съоръжения, които трябва да бъдат оборудвани с такива устройства, и да разпредели нуждите за всеки тип оборудване.

При сключване на правителствени договори за закупуването на апарати за вентилация и ECMO, както и на безконтактни термометри, термични камери и системи за дезинфекция на въздуха, министерството на промишлеността и търговията има право да осигури авансово плащане в размер до 100% от цената.

От „Ростех“ заявиха за ТАСС, че капацитетът на държавната корпорация позволява да бъдат доставени АИВ в нужния обем.

източник: RUSSIA BEYOND БЪЛГАРИЯ

Pin It on Pinterest