Руските парашутисти ще получат разузнавателните роботи „Сектант“

Руските парашутисти ще се сдобият с роботизирана разузнавателна система за наблюдение 1К144 „Сектант“.

До края на 2020 г. във въздушно-десантните сили на Улан Уде и Усурийск ще пристигнат около 10 комплекта 1К144 „Сектант“ –  роботизирана система за наблюдение с малки габарити, съобщава руското министерство на отбраната.

Това е комплекс от сеизмични, магнитометрични сензори и устройства с инфрачервен диапазон. Той се поставя „под земята и фактически се намира под краката на противника“, обясняват от ведомството.

„Сектант“ има размер от около 20 см и тегло в различни конфигурации от 150 до 600 грама. Този „малчуган“ обаче е способен на много. Той определя броя на движещите се бойци, както и количеството и вида на техниката. Изпод земята той може да „вижда“ даже хеликоптери, летящи на малка височина. Освен това роботът предоставя информация за това дали човек е въоръжен, или не.

Подземният разузнавач също умее да се адаптира към нивото на препятствия и е слабо уязвим. Избухване на граната на разстояние до 5 метра няма да попречи на работата на „Сектант“, съобщават от Российская газета“.

Роботът е способен да предава информация за противника, включително координатите и посоката му на движение, на разстояние до 15 километра. Информацията се подава към портативно устройство на оператора или към автоматизирана работна станция. Времето за непрекъсната експлоатация на комплекса е 30 дни.

източник: RUSSIA BEYOND БЪЛГАРИЯ

Pin It on Pinterest