Общество

Руските морски пехотинци получават „Суперкалашници“

От министерството на отбраната на Русия съобщиха, че морската пехота ще бъде оборудвана със „Суперкалашници“ – автоматите АК-12, предаде „Известия“.

Първите, които ги получиха на въоръжение, са военните от Тихоокеанския флот (ТОФ) и Черноморския флот. Автоматите са изпробвани от „черните барети“ на миротворческия батальон на ТОФ, които в момента са на служба в Нагорни Карабах.

Военният експерт Владислав Шуригин отбеляза, че обикновено новите оръжия се получават от най-боеспособните части – спецназовци, десантчици и морски пехотинци. Той също така подчерта, че ранните версии на класическия автомат „Калашников“ отстъпват на американските щурмови винтовки по точност на стрелбата, но новите са достойна конкуренция по този параметър, пише „Лента“.

АК-12 е разработен така, че на него може да се монтират различни прибори за наблюдение, лазерни целеуказатели и фенери. Освен това за него има редица други модификации, сред които допълнителна предна ръкохватка или подстволен гранатомет. При необходимост прикладът на оръжието може лесно да се сгъва на двете страни.

От военното ведомство отбелязаха, че ефективността на водене на огън със „Суперкалашников“ е двойно по-голяма в сравнение с базовите АК-74М. Също така автоматът има възможност за стрелба във фиксирани серии от по два изстрела.

източник: RUSSIA BEYOND БЪЛГАРИЯ

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest