Руските моряци за първи път използваха разузнавателни дронове от кораб по време на учения

Руските моряци за първи път на учения използваха разузнавателни дронове от борда на кораб.

Целта е да се контролира попадението в целта с крилати ракети „Калибр“, съобщиха от пресслужбата на Южния военен окръг.

„Екипажът на малкия ракетен кораб „Великий Устюг“ на Каспийската флотилия в рамките на последната проверка за учебната 2021 г. изпълни практически стрелби с използването на ракетния комплекс „Калибр“. За първи път военнослужещите използваха нестандартен способ за обективен контрол над поразяването на брегови цели на разчетите на БПЛА „Орлан-10“ и „Элерон-3“, като пуснаха дронове от борда на флагмана на флотилията, ракетният кораб „Дагестан“, казаха от окръга по информация на РИА „Новости“.

От ЮВО отбелязаха, че използването на дроновете от кораба е свързано с редица трудности. По-конкретно, на кораби условията за излитане и кацане са сложни (люлеенето, ограничените размери на стартовата площадка на кораба, вероятността от кацане на апарата на вода и т.н.), агресивната външна среда (използването на дронове на височина на 1500 м при пориви на вятъра, достигащи десетки метри в секунда).

Роля играе и сложността на обезпечаването на устойчива връзка с дроновете и навигацията, поради сложния релеф на повърхността – огромно водно пространство, на което практически е невъзможно да се осъществи ориентиране към местност.

източник: RUSSIA BEYOND БЪЛГАРИЯ

Pin It on Pinterest