Общество

Руските конструктори проектираха двигател с 35 000 конски сили

Руската военна индустрия интензивно работи по независимото производство на морски двигатели за нуждите на надводните кораби на Военноморския флот (ВМФ), което напълно премахва зависимостта от чуждестранните производители.

Ракетните фрегати вече започнаха да получават руски газотурбинни двигатели с мощност 27 000 к.с. докато се планира създаването на двигател, който ще генерира почти 35 000 конски сили.

Обединената двигателостроителна корпорация (ОДК) (част от „Ростех“) обмисля разработването на два опитно-конструкторски проекта за производство на корабни двигатели, които ще имат 35 000 конски сили. Това каза за интернет портала ТАСС генералният директор на ОДК Александър Артюхов.

„Днес имаме три линии руски двигатели, чиято мощност варира от 6-27 000 конски сили. Освен това сериозно обмисляме най-новия проект за опитно-конструкторски работи (ОКР), в който да се създават двигатели с 35 000 конски сили“, каза Артюхов в специализираното военно предаване „Военная приемка“ по ТВ канала „Звезда“.

Според него първите двигатели, които са резултат от новата производствена линия, са инсталирани през декември миналата година на ракетната фрегата „Адмирал Головко“.

За ракетната фрегата 22350

Фрегатата е дълга 135 м, широка 16 м и дълбока 4,5 метра. Общата ѝ водоизместимост е 5400 тона. Задвижващата мощност, генерирана от газовите турбини, може да достигне 50 000 к.с., които позволяват на кораба да измине 4500 морски мили без дозареждане с гориво (разбира се, това се отнася до икономичната скорост). Максималната скорост на кораба при форсаж на двигателя достига 34 възела (около 65 км/ч).

Първият кораб от този клас – „Адмирал Горшков“, ще разполага с 16 свръхзвукови противокорабни ракети „Оникс“ (възможно е да се приложи и конфигурация по схемата 8 + 8, т.е. 8 ракети „Оникс“ + 8 ракети „Калибър“). В най-близко бъдеще обаче тази платформа може да се превърне в носител на хиперзвуково ракетно оръжие на базата на ракетата „Циркон“. Тя представлява неразрешим проблем за американския флот, независимо от вида и спецификата на кораба.

Противовъздушната отбрана на фрегатата „Адмирал Горшков“ ще се състои от интеграция на системата за противоракетна отбрана „Полимент Редут“, която ще разполага с 128 ракети от различен тип и обсег в бойни вертикални пускови установки. Противоподводният ракетен комплекс „Медведка-2“, както и специалната противоподводна версия на ракетата „Калибър“, ще бъде основният коз на кораба в борбата с вражеските подводници.

Припомняме, че за да се преодолее зависимостта от доставката на двигатели за оборудване на надводните кораби на руския флот (това се отнася конкретно за украинските производители), командването на ВМФ в началото на 2000-те създаде „Концепция за производство и приложение на газотурбинни двигатели и агрегати за надводни кораби от състава на ВМФ“. Специализираната руска компания НПО „Сатурн“ трябваше да бъде изпълнител на целия проект. А именно, за нуждите от комплектоване на съвременни бойни кораби, които влизат в състава на ВМФ, по-конкретно фрегати от клас 22350 и 11356, които имат двигатели на украинския производител – компанията „Машпроект“.

източник: RUSSIA BEYOND БЪЛГАРИЯ

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest