Общество

Руските изтребители направиха алжирските ВВС най-мощните в Африка

Бойната авиация на Алжир е най-мощната на африканския континент – благодарение на балансирания състав на ВВС, съвременните руски изтребители и богатия арсенал от оръжия за тях.

Египет има много повече самолети, но те са или остарели, или САЩ и Франция отказват да доставят ракети за тях.

Военновъздушните сили на Алжир съчетават съвременна технология и оръжия с високо ниво на подготовка за пилоти и техници, което никоя страна в Африка не може да постигне, пише MilitaryWatch. Флотът е базиран на 45 тежки изтребителя Су-30МКА поколение 4+. Тези самолети са оборудвани с мощни радари и са пригодени да поразяват голямо разнообразие от въздушни и наземни цели. Те се поддържат от четири леки ескадрили МиГ-29. И двата типа самолети са оборудвани с ракети „въздух-въздух“ за дълги разстояния Р-27EP и Р-77, а Су-30 може да използва и крилати ракети X-31, летящи със скорост над 3 Маха. Поради големия брой модификации, тези ракети могат да бъдат използвани за унищожаване на наземни и морски цели, радари на системите за противовъздушна отбрана, пише „Российская газета“.

За да придобият превъзходство във въздуха, е предвидена и прехващащата ескадрила МиГ-25ПДС – тези самолети, въпреки че принадлежат към третото поколение, са оборудвани с радари четвърто поколение и средства за радиоелектронна борба. Алжир разполага и с най-големия флот от бомбардировачи в Африка от 36 Су-24М.

От 2013 г. Египет инвестира сериозно в модернизацията на своите военновъздушни сили, но досега изостава от Алжир по качество. От 19 изтребителни ескадрили само една е оборудвана с ракети „въздух-въздух“ с възможност да се поразяват цели отвъд хоризонта – тоест извън зоната за визуален контакт. Това е наскоро закупеният МиГ-29М. Девет ескадрили са оборудвани с ранната версия на американските F-16, но поради американските санкции тези самолети нямат модерно въоръжение.

Други седем египетски ескадрили са оборудвани с МиГ-21 и китайските J-7. Тези изтребители, въпреки че са надстроени до нивото на ранното трето поколение, очевидно са остарели. Също така в арсенала на Египет има 24 френски многоцелеви изтребителя четвърто поколение Rafale, но за тях няма ракети.

източник: RUSSIA BEYOND БЪЛГАРИЯ

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest