Руските артилеристи ще намират вражеските позиции по ЗВУКА

Тези комплекси за акустично и термично разузнаване ще са неуязвими пред вражеските системи за електронна война и ще могат лесно да намират артилерийските позиции на противника.

Въоръжените сили на Русия започнаха да получават новия артилерийски разузнавателен комплекс „Пеницилин“. Той е предназначен за откриване на вражеските артилерийски позиции и засичане на координатите им.

„Освен всички останали съвременни сателити и радиоелектронни разузнавателни станции, „Пеницилин“ е способен да открива войници и артилерийски установки чрез сеизмични сензори и инфрачервени камери. Тези устройства са неуязвими пред всички съвременни и перспективни системи за радиоелектронна война, които „заслепяват“ стандартните разузнавателни станции на бойното поле“, казва бившият военен анализатор на „Известия“ Дмитрий Сафонов.

Устройства за търсене

Игор Зарембо/Sputnik

Всички устройства на комплекса (с изключение на свързочните станции) работят само в приемен режим. Едно от разузнавателните средства е оптичен модул. Той има шест обикновени и шест термовизионни камери, които засичат цялата активност в радиус от 25 км. Сигналът от камерите се предава към системите на машината, където войниците могат да изследват цялата ситуация наоколо. Камерите могат да работят до 18 часа без прекъсване. След това се нуждаят от час за презареждане.

„Модулът позволява на „Пеницилин“ да вижда взривове от експлозии и стрелба с оръжие. Вътрешните устройства обработват изображенията и определят балистиката на снарядите и точката, от която се води стрелбата“, казва експертът.

„Пеницилин“ е оборудван също и с устройства за акустично разузнаване. „Основният елемент от тази система е сеизмичен сензор, който приема вибрациите от земята и ги конвертира в електрически сигнали“, пояснява Сафонов.

Според него изстрел от артилерийски комплекс изпраща звукова вълна през земята, която може да бъде усетена на километри разстояние. „Пеницилин“ прехваща този сигнал и е способен да направи всички изчисления, за да намери точката на стрелба.

„Очевидно комбинацията от сеизмични и термовизионни устройства драстично увеличава точността на определяне на вражеските позиции“, добавя експертът.

Други характеристики

АЗТК 1Б75

АЗТК 1Б75 „Пеницилин““Ростех“/YouTube

Всяка машина може да засича малки вражески миномети на разстояние до 10 км и артилерийски единици в радиус от 25 км. Координатите се изчисляват за 5 секунди. Всяка единица е със задвижване на четирите колела и е направена на базата на четириосно шаси от „КамАЗ“. Превозното средство е оборудвано с дизелов двигател с 360 к.с. и може да превозва до 16 т товари. Максималната му скорост надвишава 90 км/ч, без значение от масата на товара.

Сравнение с аналозите

„Пеницилин“, както и всички съвременни руски артилерийски системи, е мобилна такава. Основното ѝ предимство пред чуждестранните сеизмични разузнавателни системи е в нейната подвижност, тъй като всички останали технически характеристики са приблизително еднакви“, отбелязва Сафонов.

Според него американската и корейската армия имат сходни системи. Такива единици наскоро бяха продадени на балтийските държави и на Украйна.

„Ако искате да сравните „Пеницилин“ с аналозите, трябва да сравните цялото артилерийско подразделение, а не само една поддържаща разузнавателна машина. Корейците са направили чудесна артилерийска система, наречена К-9 Thunder. Ще е интересно да видим руската „Коалиция-СВ“ срещу К-9 с всичките им поддържащи машини по време на военни учения или на военни игри като „Танковия биатлон“. Това е единственият начин да видим коя е по-добра“, казва експертът.

автор:

източник: bg.rbth.com

Pin It on Pinterest