Руският снайперист Василий Зайцев е обявен от САЩ за един от най-добрите стрелци в историята

Американското издание We Are The Mighty постави легендарния снайперист и Герой на Съветския съюз Василий Зайцев сред петте най-добри стрелци в световната история.

„Едно е да бъдеш успешен снайперист, когато светът около теб е спокоен. Съвсем друго е да го направиш на арената на смъртта, каквато беше Втората световна война по време на обсадата на Сталинград“, пише в публикацията за Зайцев.

Василий Г. Зайцев (1915-1991) е роден в село Еленинка (Оренбургска губерния) в семейството на ловец в тайга. От ранна детска възраст Зайцев е научен да стреля точно, да цели звяра между очите, пише РИА „Новости“.

По време на Сталинградската битка само от 10 ноември до 17 декември 1942 г. младши лейтенант Зайцев, бидейки снайперист от 1047-и пехотен полк на 284-та пехотна дивизия на 62-ра армия на Сталинградския фронт, лично елиминира 225 вражески войници и офицери.

Освен това, непосредствено начело на отбраната, Зайцев преподава снайперски умения на другарите си. За два месеца тренира 28 снайперисти.

Както отбелязват военните историци, в Зайцев са комбинирани всички качества, присъщи на снайпериста, – зрителна острота, чувствителен слух, издръжливост, спокойствие, военна хитрост. И така, проследявайки германските снайперисти, Зайцев често използва манекен, облечен в съветски униформи. Врагът „клъвва“ стръвта, открива огън и издава позицията си.

В същото време Зайцев успява да избере най-добрите позиции, да ги маскира и да се скрие от нацистите на места, за които те дори не предполагат. Самият Зайцев смята за основна способност на снайпериста да мисли извън кутията и да може да импровизира.

Зайцев въвежда принципа на „груповия лов“ във военната тактика, когато една и съща бойна зона е блокирана от няколко страни от три снайперистки двойки – по един стрелец и един наблюдател в група. Такива групи се оказват много ефективни.

С указ на Президиума на Върховния съвет на СССР от 22 февруари 1943 г. Зайцев е удостоен със званието Герой на Съветския съюз. През 1980 г. той получава и званието почетен гражданин на града-герой Волгоград. Снайперът на Зайцев се съхранява във Волгоградския музей на отбраната.

източник: RUSSIA BEYOND БЪЛГАРИЯ

Pin It on Pinterest