Общество

Руският секретен експорт към САЩ и други страни от НАТО рязко се покачи

Тези доставки включват оръжия, муниции и доставки на обогатен уран.

Експортът на класифицирани стоки от Русия към НАТО и други страни рязко се повиши през 2021 г., пише руското издание РБК, позовавайки се на данни от митниците. Сред тези страни са САЩ, Чехия, Германия, Англия, Естония, Нидерландия, Китай, Индия и Обединените арабски емирства (ОАЕ).

Доставките са кодирани от митническите служби като SSSS. Стоките от тази кадегория са оръжия, авиация, ядрени материали и др.

Според доклада класифицираният износ към САЩ е нараснал от $706 млн. на приблизително $841 милиона.

Повечето от този класифициран внос са радиоактивни химични елементи и радиоактивни изотопи, включително доставки на обогатен уран за ядрени централи. Русия също така доставя на САЩ и муниции за граждански оръжия.

Докладът предполага още, че последните рязко ще паднат в идните месеци поради новите санкции за доставки на руски оръжия и муниции към САЩ.

Доставките на класифицирани товари към Европа също растат. Например, към Германия от $173 млн. наа $302 милиона. Тези числа включват основно доставки на „продукти неорганична химия; съединения от (…) радиоактивни елементи или изотопи“.

Но най-големият скок в доставките е за за Чешката република с увеличението от над $600 млн. от $102 млн. на $706 милиона. Държавата получи самолети с резервни части за тях, както и различни оръжия и боеприпаси.

автор: НИКОЛАЙ ЛИТОВКИН

източник: bg.rbth.com

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest