Руският робот „Промобот“ започна работа като охрана в Берлин

В компания Security-Robotics той се занимава с консултации, патрулиране на места със струпване на хора и видеонаблюдение на служители.

„Руският сервизен робот „Промобот“ започна работа в базираната в Берлин компания Security-Robotics. Задълженията на робота включват патрулиране, видеонаблюдение на служители и посетители на обектите, охрана на реда, както и консултация на посетители“, разказаха от компанията за РИА „Новости“.

Руският робот общува на английски и немски и ще работи със Spot-роботи на компания Boston Dynamics, роботи Argus на SMP Robotics, както и с охранителни дронове на Sunflower Labs за патрулиране на открито. Освен това „Промобот“ ще може да се придвижва свободно и да избягва препятствия, тъй като има датчици за препятствия, които са разработени от инженери на компанията.Минувачи по

Минувачи по „Таймс Скуеър“ разговарят с робота „Промобот, който информира обществеността за симптомите на коронавирус и предотвратяването на разпространението му. Снимка от видео. Ню Йорк.Reuters

„Роботите са технологията на днешното време. Перспективните охранителни системи в Европа изискват автоматизирани решения. Роботите оказват поддръжка на служителите на охраната на предприятията и им позволяват да се освободят от скучни и рутинни задачи, концентрирайки се над по-важни охранителни процеси“, каза изпълнителният директор на Security-Robotics Алексей Токарев, цитиран от пресслужбата на „Промобот“.

„Международното сътрудничество с цел автоматизация – е един от водещите вектори в стратегията за развитие на компаниията. На длъжността охрана роботът изключва всички т.нар. „грешки на човешкия фактор“ – той не се уморява, не е груб с посетителите, не закъснява за работа и най-важното – никога не греши“, отбеляза директорът по развитие на компанията Олег Кивокурцев.

Компания „Промобот“ произвежда автономни сервизни роботи. Тя е основана през 2015 г. в Перм. От същата година има и представителство в „Сколково“. Роботите на компанията се използват в 40 страни като администратори, промоутъри, консултанти, гидове и консиержи, като заменят или допълват служителите. Тези роботи могат да бъдат видени в „Сбербанк“, Музея за съвременна история на Русия, Многофункционалния център за предоставяне на държавни и общински услуги (МФЦ), летище „Балтимор/Вашингтон“ и „Дубай Мол“.

източник: RUSSIA BEYOND БЪЛГАРИЯ

Pin It on Pinterest