Общество

Руският ядрен космически влекач „Зевс“ може да стане част от силите за ПВО

Руският перспективен космически влекач „Зевс“ може да получи лазерно оръжие, способно да изважда от строя вражески спътници, съобщава РИА „Новости“, като се позовава на материали на конструкторско бюро „Арсенал“.

Отбелязва се, че през 2018-2019 г. oрганизацията е провела изследователски работи, чиято цел била да изяснят възможността на влекача „да въздейства с помощта на електромагнитно лъчение на радиоелектронни средства на системи за управление, разузнаване, комуникации и навигация; насочено предаване на енергия чрез лазерно лъчение“, пише „Лента“.

По-рано агенцията, позовавайки се на материали на Изследователски център „Келдиш“, съобщи, че космическият атомен влекач „Зевс“ с енергодвигателна установка от мегаватов клас може да се използва в руските системи за противовъздушна отбрана (ПВО).

През октомври 2020 г. член-кореспондентът на Руската академия за космонавтика „Циолковски“ Андрей Ионин заяви, че Русия може да настигне САЩ по лунната програма, ако създаде ядрен влекач. Още през септември същата година изпълнителният директор на „Роскосмос“ за перспективни програми и наука Александър Блошенко заяви, че до края на тази година „Роскосмос“ планира да подпише договор, включващ разработването на атомния космически влекач „Нуклон“, който през 2030 г. ще бъде изстрелян към един от спътниците на Юпитер.

източник: RUSSIA BEYOND БЪЛГАРИЯ

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest