Руският нефт е незаменим на световния пазар

Невъзможно е да се замени руският нефт на световния пазар на черно злато без взрив на енергийния пазар. До това заключение достигна вицепрезидентът и съсобственик на „Лукойл“, заместник-председател на комитета по климата на Руския съюз на индустриалците и предприемачите Леонид Федун, предаде РИА „Новости“.

„Русия обезпечава практически 10% от световното производство на нефт и заменянето на този нефт е невъзможно без взрив на енергийния пазар“, каза той. По негово мнение е малко вероятно западните страни да наложат ограничения по търговията с руски нефт, пише „Лента“.

Същевременно той спомена секторните санкции, които се отразиха на арктическите проекти. „В света няма търсене на скъп петрол и в близките десетилетия няма да се появи. Естествено, тези санкции имат някакво влияние, но Русия достатъчно се адаптира към тях“, прогнозира Федун.

По-рано Федун нарече основната петролна сделка в света на ОПЕК+ потенциално вечна, като предоположи, че тя може да бъде удължена за неопределен срок. „Трябва да се признае, че сделката на ОПЕК+ е с дълга историческа перспектива. В условията на нови климатични реалности, може би дори ще е завинаги“, отбеляза бизнесменът.

Търсенето на алтернатива на традиционните енергийни източници стана особено актуално през последното десетилетие на фона на измененията в климата. Като заместител на нефта и газа в момента се разглежда водородът.

източник:

Pin It on Pinterest