Руският министър на извънредните ситуации Евгений Зиничев загина при опит да спаси човек

Ръководителят на министерството на извънредните ситуации Евгений Зиничев загина трагично по време на учения в Норилск.

За това съобщиха от ведомството на 8 септември, пише „Известия“.

Както пише в съобщението, Зиничев е загинал при изпълнение на служебния си дълг – да спаси живота на човек на междуведомствените учения.

Евгений Зиничев е роден на 18 август 1966 г. в Ленинград. Завършил е два факултета (Икономическия факултет и Финансово-счетоводния факултет) на Санкпетербургския институт по бизнес и право, а през 2013 г. преминава професионална преквалификация във Военната академия на Генералния щаб на Въоръжените сили на Русия.

През 1987 г. служи в държавните органи по сигурността в СССР. От 1991 г. заема различни длъжности в органите за сигурност на Русия.

Оглавява министерството на извънредните ситуации от 2018 г., като също така е и зам.-директор на Федералната служба за сигурност (ФСБ) на Русия (от 7 октомври 2016 г. до 18 май 2018 г.) и е временно изпълняващ длъжността губернатор на Калининградска област (28 юли – 6 октомври 2016 г.).

През декември 2018 г. Евгений Зиничев, докато е на поста министър на извънредните ситуации на Русия, получава военно звание генерал-полковник. След оставката на правителството през януари 2020 г., той е преназначен на длъжност министър в новия кабинет на Михаил Мишустин – на 21 януари 2020 година. С указ на президента на Русия от 21 декември 2020 г. му е дадено военно звание генерал на армията.

Освен това той е награден и с орден „За слуги пред Отечеството“ 4-та степен с мечове, с медал от ордена „За заслуги пред Отечеството“ 2-ра степен и с медал „Суворов“.

източник: RUSSIA BEYOND БЪЛГАРИЯ

Pin It on Pinterest