Общество

Руският „летящ радар“ А-50У ще командва изтребители, бомбардировачи и дронове от въздуха

А-50У – модернизираният самолет за радарно откриване и управление с далечен обсег с прозвище „гъба“ заради характерната си форма на бордовия радар, ще може да командва във въздуха не само изтребители, бомбардировачи и атакуващи самолети, но и дронове.

„С помощта на средствата, с които тези летателни апарати са оборудвани, се контролират авиацията и оръжията. Днес ние продължаваме да работим и активно решаваме проблемите с контрола на дроновете от въздуха. Всичко това се случва в единно информационно пространство“, казва Владимир Верба, главният инженер на предприятието „Вега“ в ефира на телевизионния канал „Звезда“. Така той коментира уникалните възможности на А-50У, който взе участие в парадните полети над Червения площад на 24 юни.

Този „летящ радар“ наистина няма аналог. С помощта на специално оборудване, най-важното от които е радиотехническият комплекс „Шмель“, той е способен да открива и идентифицира въздушни, морски и големи наземни цели от далечно разстояние, да предава информация на командни пунктове и да насочва самолети за нанасяне на удари по намерени обекти. Ако предшественикът на А-50У може да обменя данни в автоматичен режим само с прехващачите МиГ-31 от голяма височина, то модернизираната версия на крилатата машина е готова да предава обозначенията на целите на всеки самолет на предна линия, на наземни системи за ПВО и дори дронове.

Усъвършенстване на основната версия на летящия радар се извършва в предприятието „Бериев“ в Таганрог. На самолета инсталират радиотехнически комплекс с подобрени характеристики. Поради това А-50У започва по-бързо да открива нисколетящи и незабележими цели, включително тези, направени с помощта на технологията „стелт“, както и крилати ракети и вертолети. В допълнение към това, устойчивостта на бордовата електроника на „гъбата“ към средствата за радиоелектронна борба е увеличена. На борда е осигурено място за допълнително гориво, а за екипажа има кухня и място за почивка.

Според някои данни руските въздушно-космически сили вече са получили 6 модернизирани А-50У. Още един се очаква догодина. Също така на базата на „петдесетия“ те създават А-100, обещаващ самолет за радиолокационен патрул и ръководство. Има информация, че новият летящ радар ще може да открива и проследява до 300 цели на разстояние 650 км и да контролира 30 изтребителя. Самолетът ще може да прекарва във въздуха до 6 часа и ще може да се отдалечава от своята базата на разстояние от 1000 километра, съобщават от „Российская газета“.

източник: RUSSIA BEYOND БЪЛГАРИЯ

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest