Общество

Руският изтребител МиГ-35 ще се сдобие с гласов асистент на име Рита

Гласовият информатор се включва, само когато самолетът стигне до някои ограничения.

Многофункционалният лек изтребител МиГ-35 ще получи експертна система, която ще дава на пилота съвети как да се държи в трудни ситуации. Това заяви пилотът-изпитател на руската корпорация за производство на самолети „МиГ“ Дмитрий Селиванов, пише ТВ „Звезда“.

Той каза, че в новата машина има гласов информатор Рита, който дава подсказки при спешни ситуации. Според Селиванов виртуалният асистент говори с пилота с приятен и спокоен женски глас, „дори да се случи пожар в двигателя“.

„Тя не винаги говори, но подсказва само ако самолетът стигне до някакви ограничения. По време на бойна употреба също дава насоки“, твърди тестовият пилот.

МиГ-35 е изтребител от поколение 4++, чиито характеристики са възможно най-близки до самолетите от пето поколение. Самолетът е дълбока модификация на МиГ-29, той е в състояние да води въздушни битки и да нанася удари по наземни цели.

Представянето на МиГ-35 се състоя на 27 януари 2017 г., през същата година самолетът беше представен на въздушното изложение „МАКС-2017“.

източник: RUSSIA BEYOND БЪЛГАРИЯ

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest