Руският изтребител-бомбардировач Су-34 сменя „професията си“

„Птицечовката“ на руските ВКС получава ракети „въздух-въздух“ за самоотбрана в небето.

Според данните на в. „Известия“самолетът, предназначен за поразяване на наземни и морски цели, ще получи ракети „въздух-въздух“ за самоотбрана, които ще му позволят да води въздушни битки с други летателни апарати.

Според бившия командващ на 4-та армия на ВВС и ПВО генерал-лейтенант Валерий Горбенко, Су-34 няма да осъществява функции на ПВО, но при изпълнение на бойни задачи ще може да се защитава.

„Су-34 е напълно маневрен, може да изпълнява пилотаж и дори да води въздушен бой“, каза експертът.

В руските Въздушно-космически сили (ВКС) Су-34 постъпва, за да смени едновременно два вида бомбардировачи: фронтовия Су-24 и дори значително превишаващия го по размери Ту-22М3 за далечни полети.

Западните анализатори все още не са класифицирали този самолет. Те го наричат  едновременно „многофункционален изтребител“ и „бомбардировач“. Една от най-забележителните особености на Су-34 е характерната хоризонтална опашка в задната част на фюзелажа. Има спирачен парашут, спомагателен силов агрегат, допълнително гориво и система за радиоелектронно противодействие (РЕП), която защитава самолета от ракетни атаки.

Той може да действа денем и нощем, при най-сложни метеорологични условия и в режим на електронно противодействие.

източник: RUSSIA BEYOND БЪЛГАРИЯ

Pin It on Pinterest