Общество

Руският флот скоро ще получи дронове с вертикално излитане и кацане

Това е много интересен проект, който ще увеличи бойните способности на руския военноморски флот.

Летателният апарат ще излита и каца вертикално и ще има дизайн, характерен за самолет. Смята се, че ще има разузнавателни, но и ударни способности (носи оръжие).

Фондът за перспективни изследвания (ФПИ) работи по развитието на безпилотен летателен апарат, който ще излита и каца от малка повърхност. Този самолет е специално проектиран за нуждите на руския флот, по-точно като основна платформа ще използва кораби от различни видове и предназначение.

„Работим върху авиационен комплекс, който ще има самолетен дизайн. Той ще има възможност да излита вертикално и да каца на корабна палуба. Това е много интересна задача от конструкторска гледна точка. Дронът ще трябва да излита вертикално, ефективно да решава поставената задача и, независимо от метеорологичните условия, да се връща към подвижната платформа (кораб), която се „люлее“ по вълните“, каза за интернет портал ТАСС директорът на Националния център за развитие на технологии и базови елементи на роботиката към ФПИ Олег Мартянов.

В рамките на проекта ще бъде реализиран и първият експеримент, в който се оценява възможността за групово излитане и кацане на ограничена повърхност. В близко бъдеще фондът планира следващия етап на тестване, на който ще бъдат проверени алгоритмите, отговарящи за автоматичното излитане и кацане на корабната палуба, посочва интернет порталът „Российская газета“.

Самата композиция на дрона трябва да бъде определена през следващите два месеца. След като проектът за дизайна бъде приет, ще започне етапът на интензивни конструкторски работи. Предполага се, че самолетите от този тип ще се базират на различни видове повърхностни кораби и най-вече на корвети и ледоразбивачи. Те ще имат разузнавателни и ударни възможности.

източник: RUSSIA BEYOND БЪЛГАРИЯ

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest