Общество

„Руският език е истинско мъчение“. Съгласни ли сте?

Какво да очаквате, когато започнете да изучавате езика на Чехов и Толстой?

Помолихме нашите читатели в социалните мрежи да си припомнят как са се опитвали да говорят руски и как се постига успех в това начинание.

Когато публикувахме тези забавни мемове за изучаването на руски език (20 мема за изучаването на руски език), очаквахме да ви разсмеем. Получихме обаче много емоционални истории, свързани с дългия и тежък образователен процес. Решихме да публикуваме някои от тях. Благодарим ви за отзивите!

„Истинско мъчение“

Джон Биркин, Пол Вейланд/Tiger Aspect Productions, 1990

„Уча руски сега и това е истинско мъчение“, пише tahseen812, „но това е интересен и дори красив език“.

Сред онези неща, които „разплакват учениците“, са падежите, глаголите за движение, непроизносимите букви (като Ы, Ь и Ъ) и най-голямата болка – краснописът, начинът, по който пишат руснаците, защото наистина е трудно да им се разчита.

„Руският е вечно страдание“, отбелязва ortlibas. Не можем да не се съгласим! Дори класическите писатели признават факта, че руснаците обичат да страдат, сега вече знаем защо.

И знаете ли какво? Колкото повече се задълбочавате в руския, толкова повече страдате.

„Уча руски език в университета и понякога искам наистина да си оскубя косите!“,признава ashley_hayes21.

„Опитах да уча в университета, опитах да уча самостоятелно, опитах да уча с моя съпруг руснак“, споделя ___cocono. „Стигнете ли толкова далеч и започва бъркотията“.

„Мисля, че бях по-щастлив, когато знаех само малко руски“, казва lou_pedersen. „Сега имам всички тези знания за падежи, глаголи на движение, рефлексивни глаголи и нямам достатъчно практика, за да ги използвам правилно. Така че блокирам по-често сега, преосмисляйки нещата, защото знам, че това е творителен падеж, минало време перфект, множествено число…“

„Трудно ми беше да уча руска граматика“, казва sunsun_suni. „Най-накрая се научих как да говоря руски от местните хора и на пазарите“.

Да, защото руската кухня свързва хората!

Буквите са просто илюзия

Ирина Баранова

За много читатели кирилицата е объркваща. Някои букви изглеждат еднакво на руски и на английски, но са напълно различни! И което е по-страшното, тези букви са различни в малките и главните си форми.

„Мислех, че съм разгадал кода на азбуката, докато не видях малката буква“, казва peely72, „[където] ‘m’ не е малка буква M, а Т“.

Руският почерк може дори да бъде предизвикателство за носителите на езика, защото рядко хората имат безупречен почерк. За чужденците това е още по-трудно.

„Е, моят руски приятел каза, че руският ми почерк е страхотен“, пише ansafession. „Но проблемът е… понякога не мога да прочета това, което току-що съм написала“.

„Произнасянето на думите може да бъде предизвикателство, особено думи, които са сходни в писмена форма, но нямат нищо общо една с друга“, отбелязва lyovst.„Това е доста труден език, в крайна сметка се справям с него малко по малко… Помогнете на Тим Кърби!“ (американски водещ, ако не знаехте!)

„Смешното е, че мога да го чета много лесно… Научих се преди около 20 години“, казва Андрю Олдрич Портър. „Мога да го произнасям доста добре, но, по дяволите, ако можех да го говоря“.

„Дори пея детски песни (в рими), стари руски песни, за да ми помагат да помня думите и произношението“, пише patty_arenga.

Защо да учим руски, ако е толкова трудно?

Наталия Носова

Когато свикнете с новия език, започвате да го харесвате. „Езикът е толкова красив и когато го видите написан, е още по-красив!“, споделя lin_e_mele.

Коментирайки текста ни във Facebook за причините да научим руски, Фредерик Сондерсън написа: „Това е най-изящният език; проговорите ли го, ставате друг човек, с друга същност… и тогава той се отваря и разкрива себе си и родината си“.

източник: RUSSIA BEYOND

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest