Общество

Руският дрон „Орион“ предизвика интерес от чужди купувачи

Чуждестранни купувачи проявяват интерес към руския разузнавателно-ударен дрон „Орион-Э“, съобщи шефът на Федералната служба за военнотехническо сътрудничество на Русия (ФСВТС)  Дмитрий Шугаев.

„Потенциални купувачи има“, отбеляза Шугаев в кулоарите на форума на Съюза на машиностроителите в Русия, като обаче не уточни кои именно са заинтересованите страни.

„Орион“ е руски дрон с голяма продължителност на полета. Разработен е от компания „Кронштадт“. Вариантът за руските ВС се нарича „Иноходец“, а експортната версия – „Орион-Э“. Според данни от свободни източници руското военно ведомство тества безпилотния апарат от 2019 г., а ударният вариант е преминал изпитания и на територията на Сирия, пише „Российская газета“.

Междувременно в руския град Дубна се строи първият в страната завод за серийно производство на безпилотни летателни апарати, който предстои да започне работа през ноември 2021 година. Новото производство ще покрие нуждите от БЛА „Иноходец“ както на военното ведомство, така и на други поръчители.

Дронът има 8-метрово крило, еднотонна излетна маса, 200 кг полезен товар и боен запас до 250 км. Може да прекара във въздуха 24 часа с полезен товар от 60 кг (апаратура за оптично и радиотехническо разузнаване). Специално за него са разработени и коректируеми боеприпаси с малък калибър: бомби КАБ-20 и КАБ-50, както и планираща авиобомба УПАБ-50.

източник: RUSSIA BEYOND БЪЛГАРИЯ

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest