Руският „Авангард“ е сериозно предизвикателство за САЩ

Американският публицист Питър Сучиу коментира в статия за The National Interest създаването на руския хиперзвуков блок „Авангард“.

Според него това оръжие е сериозно предизвикателство за САЩ.

„Авангард“ има хиперзвукова скорост и е в състояние да маневрира в атмосферата, което затруднява противодействието и осигурява неуязвимост, пише авторът. Той припомни изявлението на Китай, че руските хиперзвукови междуконтинентални балистични ракети с ядрени бойни глави могат да „опустошат“ отбраната на САЩ, предаде РИА „Новости“, цитирана от „Российская газета“.

Сучиу подчертава, че „Авангард“ е само един компонент от големия арсенал на Русия. В същото време противоракетната отбрана на САЩ е фокусирана само върху прехващането на „малък брой“ междуконтинентални балистични ракети, създадени от КНДР, заявява авторът.

Ракетният комплекс „Авангард“, заедно с други иновативни руски оръжия, беше представен от руския президент Владимир Путин на 1 март 2018 г. в обръщение пред Федералното събрание. По негови думи тази бойна глава е способна да развива скорост до 20 пъти по-висока от тази на звука. Още в края на 2019 г. първият ракетен полк, въоръжен с „Авангард“, беше приведен в готовност.

източник: RUSSIA BEYOND БЪЛГАРИЯ

Pin It on Pinterest