Общество

Руски улици, кръстени на известни американци

Те са изненадващо много, а освен това сред тях има и мостове!

Ул. „Франклин Рузвелт“ – Ялта

Паметникът на Рузвелт на ул.

Паметникът на Рузвелт на ул. „Рузвелт“Legion Media; Сергей Малгавко/Sputnik

Тази улица е единствената в Русия, кръстена на американски президент. Тя получава името си на 31 март, 1960 г. – в чест на Франклин Делано Рузвелт (1882-1945), 32-рият президент на САЩ, който участва в Ялтенската конференция от 4 до 11 февруари, 1945 година.

Ялтенска конференция (Крим). Рузвелт и Сталин, февруари 1945 г.

Ялтенска конференция (Крим). Рузвелт и Сталин, февруари 1945 г.Getty Images

Улицата, която преди това се казва „Бульварная“ („Булевардна“) и „Прибрежная“ („Крайбрежна“), е една от първите в Ялта, които минават по брега, и е дълга само 200 метра.

Ул. „Джон Рид“ – Санкт Петербург, Чехов, Серпухов, Астрахан

Ул.

Ул. „Джон Рид“Google maps

Улица „Джон Рид“ е в новата част на Санкт Петербург, построена през втората половина на ХХ век. Когато получава името си на 3 март, 1975 г., тя е дълга само 250 м; а след 1990-те, когато на нея са построени още къщи, тя става над километър.

Джон Рид (1887-1920) е журналист и комунистически деец. Той става световноизвестен с книгата си „Десет дни, които разтърсиха света“ – свидетелство за Октомврийската революция през 1917 година. Джон Рид тогава е в Санкт Петербург, близо до вътрешния кръг на първите болшевики. Той се среща с Лев Троцки, Владимир Ленин и други болшевики на ръководни позиции. Рид става поддръжник и защитник на комунистическия режим в Русия. Умира в Москва през 1920 г., след като се завръща от пътешествие в Баку, и е погребан до Kремълската стена.

Американският революционен писател и репортер Джон Рид в Москва, СССР, около 1920 г.

Американският революционен писател и репортер Джон Рид в Москва, СССР, около 1920 г.Getty Images

Името на Джон Рид е често срещано в съветската топонимия заради левите му убеждения. Има още три улици с неговото име – в Чехов, в Серпухов (и двата в Московска област) и в Астрахан.

Ул. „Марк Твен“ – Волгоград и Дербент

Ул.

Ул. „Марк Твен“, ВолгоградGoogle maps

Очевидно писателят Марк Твен (1935-1910) никога не посещава Волгоград (бившият Сталинград) или Дербент, древен град в Република Дагестан (въпреки че веднъж идва в Русия!). Но можем със сигурност да кажем, че тези две улици са кръстени на него, защото е много добре познат и обичан в Русия – вероятно повече от всеки друг американски писател.

Марк Твен

Марк ТвенLegion Media

Всъщност повечето руснаци не знаят, че той е американец – книгите му се смятат за част от универсалната англоезична култура, точно като тези на Чарлз Дикенс и Ръдиард Киплинг. Но, за разлика от тях, Твен е много по-достъпен за тийнейджърите и „Приключенията на Том Сойер“ и „Приключенията на Хъкълбери Фин“ се четат от почти всички момичета и момчета в съветско време. Те основно са част от списъка с книги за лятната ваканция.

Американски мостове – Санкт Петербург

Американските мостове над Обводной канал в Санкт Петербург

Американските мостове над Обводной канал в Санкт ПетербургLegion Media

Мостът технически не е улица, но определено е топоним на картата. И Американските мостове в Санкт Петербург наистина са създадени от американци.

Американският мост е група от пет жп моста, които пресичат Обводной канал в Санкт Петербург. Мостовете са конструирани през 1840-те, по време на строенето на жп линията Санкт Петербург – Москва.

Защо Американски? Дизайнът на мостовете е дело на известния американски инженер Уилям Хоу (1803-1852), а строежът им се извършва под наблюдението на американския жп строител Джордж Вашингтон Уистлър (1800-1849), който е поканен за целта от император Николай I. Оригиналният Американски мост от 1840-те е дървен, заменен с метален със същата конструкция през 1860-те и, през 1910-те в близост са направени още четири моста, които да обслужват нарастващия трафик.

На 31 декември, 2008 г. мостовете стават „Американския мост“ с официална резолюция на Правителството на Санкт Петербург, но неофициално те винаги са били наричани така.

автор: ГЕОРГИ МАНАЕВ

източник: bg.rbth.com

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest