Руски ученици намeриха нов остров в Арктика

Руски ученици изследвали сателитни снимки и намерили нов географски обект в района на Северния остров на архипелага Нова Земя.

От прессслужбата на Руското географско общество (РГО) казват, че островът се появил на 9 юли в резултат на срутването на ледения съединителен мост между Северния остров и отстъпващия Вилкицки Южен ледник. Размерите на новия обект са 410 на 200 м, площта е 5,6 хектара, височината достига 27 м, като се има предвид останалата ледена покривка.

Откритието бе направено от 8 ученици от различни градове на Русия, които станали част от проектната група „РискСат“. Самата компания се занимава с аерокосмическо образование за младежи, съобщават от „Лента“.

Полковник Сергей Чуркин – научният ръководител на комплексната експедиция на Северния флот и Руското географско дружество до архипелаг Земя на Франц Йосиф през 2019 г., посочи, че появата на острова е свързана със затоплянето в Арктика, тъй като земя е открита там, където ледниците се отдръпват. „Учениците са открили, макар и малък, но въпреки това истински остров, който трябва да бъде отбелязан в морските карти“, цитират думите му от пресслужбата.

Групата на Руското географско дружество и Северния флот ще изследва новия остров през есента.

През 2019 г. в арктическата зона бяха открити няколко нови острова. Един от тях се намира в Карско море, вторият е близо до остров Галля, а още 5 са в района на архипелага Земя на Франц Йосиф.

източник: RUSSIA BEYOND БЪЛГАРИЯ

Pin It on Pinterest