Общество

Руски учени знаят как да унищожат опасен астероид чрез ядрена експлозия

Руски учени се научиха да идентифицират критериите за унищожаване на астероиди с ядрено оръжие, преди да достигнат Земята, използвайки техните миниатюрни копия с подобна форма и структура.

Група учени от Московския институт по физика и технологии (МИФТ), Института за космически изследвания и два научни института на Руската държавна асоциация за ядрена енергия изчислиха разрушителния ефект на ядрени експлозии върху опасни астероиди.

„Нашата база данни за коефициентите и зависимостите за различните видове астероиди ще ни позволи бързо да симулираме експлозията и да намерим критериите за унищожаване“, каза Владимир Уфа, доцент в МИФТ.

Руски учени преследвали идеята да взривяват астероиди с ядрено оръжие от деня, когато огромният 20-метров метеор избухна над града Челябинск. Прозорците се разбиха в повече от 3600 жилищни блока, покривът на фабриката се срути, а 1210 души бяха ранени от падащи строителни отпадъци и летящи стъкла.

През 2016 г. екипът от изследователи в Държавния университет в Томск, Сибир, проведе редица тестове, за да разбере как да взриви 200-метров астероид с ядрено оръжие с помощта на суперкомпютъра SKIF. Преди това експерти от руската космическа агенция взеха участие в общоевропейско проучване за използването на ядрено оръжие, за да се спаси Земята от смъртоносен удар.

Идеята обаче беше критикувана от астрономите. Борис Шустов, директор на Руския институт по астрономия, каза, че е все едно „да използваш парен чук, за да счупиш орех“. Но сега ядрените учени твърдят, че могат да определят точната сила на експлозията, като използват копия на астероиди.

В техния експеримент руските физици създадоха миниатюрен модел с характеристиките на астероида, включително неговата форма и структура. Според учените температурата и налягането, необходими за унищожаване на миниатюрно копие на астероид с лазер, са сравними с ядрена експлозия на истински обект.

Изследователите създават своите модели от изкуствено вещество, наподобяващо камък или хондритни астероиди, които се срещат най-често. Те разглеждат техния химичен състав, плътност и сила. Учените също имитират естествените процеси на образуване на астероиди – утаяване, компресия, нагряване – и създават различни форми, включително елипсовидни и кубични.

„Ние също така работим върху моделирането на отклонението на астероида, без да го унищожаваме и да се надяваме нашите международни колеги да се присъединят към нас“, каза Уфа.

Учените планират да продължат изследванията си с миниатюрни модели с различна сила и композиция, включително модели на скален лед и астероиди от желязо-никел. Те вярват, че формата на макетите може да повлияе на критериите за унищожаване, които все още предстои да бъдат проучени.

автор: ВИКТОРИЯ ЗАВЯЛОВА

източник: bg.rbth.com

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest