Руски учени успяха да направят лекарство от сосновски копита

Благодарение на наличието на особени съединения в състава на растението то може да се използва за направата на препарат срещу псориазис.

Сосновските копита, които се разпространяват свободно на територията на Русия, вредят на селското стопанство, хората и животните, като предизвикват кожни проблеми и алергии, но въпреки това могат да се използват като лекарство срещу псориазис.

Ефирните масла, на които са богати листата и плодовете на растението, не предизвикват резистентност сред микроорганизмите, имат противовирусни и антимикробни действия.

Екстрактът от опасния плевел, който е ефективен при лечение на кожни заболявания, е извлечен от млади студенти от Алтайския държавен университет, съобщава „Российская газета“.

„Листата и плодовете на това растение са богати на ефирни масла, съдържащи фуранокумарини, два вида от които могат да способстват купирането на кожни заболявания“, споделиха учените.

Разработката вече предизвика интереса на учените в московския „Център по псориазис“. Щом започне приготвянето на препарат от сосновски копита, ще се решат две задачи: ще получат фармакологично активни субстанции за лечение на псориазис и ще ликвидират неконтролируемото разпространение на плевела, поясняват учените.

източник: RUSSIA BEYOND БЪЛГАРИЯ

Pin It on Pinterest