Руски учени успяха да дешифрират пълния геном на коронавирусa

Докторът на медицинските науки Дмитрий Лиознов отбеляза, че генетичният анализ е важен за разбирането на еволюцията на новия коронавирус и ще помогне за разработването на ваксина.

Руските учени първи дешифрираха генома на проба от новия коронавирус, взета в Русия. Това казаха от пресслужбата на руското министерство на здравеопазването, цитирани от ТАСС.

„Специалисти на ФДБУ Научноизследователски институт по грипа „А. А. Смородинцев“ към руското министерство на здравеопазването секвенира първия пълен геном на коронавирус SARS-CoV-2 в Русия от материал от пациент с COVID-19″, се казва в доклада.

Както поясни директорът на Института д-р Дмитрий Лиознов, генетичният анализ е важен за разбирането на еволюцията на новия коронавирус, това ще помогне при разработването на ваксини и лекарства. „Този коронавирус е нов за нас, така че е критично важно да можем да определим пътя на неговото разпространение и навлизането му в страната ни, промените му. Тази информация ще помогне за разработването на ваксини и противовирусни препарати за лечение на коронавируса“, каза ученият.

Министерството на здравеопазването отбеляза също, че информацията е изпратена в международна база данни, използвана от Световната здравна организация (СЗО) и водещи световни изследователски групи за наблюдение на глобалната еволюция на новия коронавирус.

Избухването на новата инфекция беше регистрирано в края на 2019 г. в Централен Китай, по-късно се разпространи в повече от 140 страни и беше признато от Световната здравна организация като пандемия. Според последните данни в света са заразени над 220 000 души, регистрирани са около 9000 хиляди смъртни случая. В Русия са регистрирани 199 случая на заразени с коронавирус. За да информира за ситуацията в Руската федерация, правителството пусна сайт стопкоронавирус.рф.

източник: RUSSIA BEYOND БЪЛГАРИЯ

Pin It on Pinterest