Руски учени създадоха експлозивна мрежа срещу дронове

Тя ще се използва с най-новата артилерийска система „Деривация“, като буквално ще разрязва дроновете на две, а освен това и ще ги улавя, за да събира разузнавателна информация.

Инженерите от ядрения център на корпорация „Росатом“ обявиха разработката си през ноември 2021 г. –“експлозивната“ мрежа разрязва дроновете на две части във въздуха.

В момента учените приключват първия прототип на изделието и се подготвят за първи тестове.

Снарядът съдържа корпус с изхвърлящи се блокове, последователно разположени по оста на снаряда. Всеки от тези блокове съдържа експлозиви и метални тежести, свързани с гъвкави режещи елементи. След стрелба тези блокове експлодират във въздуха и се разгръщат в мрежа, която може да разрязва дронове.

Очаква се, че снарядът ще може да се бори с малки дронове или управляеми вражески авиобомби по успешно от съществуващите образци, поради повишена площ на ефективно поразяване на дронове.

Какви системи ще използва мрежата?

„Деривация-ПВО“Виталий В. Кузмин/vitalykuzmin.net

„Това устройство е създадено за модерни артилерийски системи и ще се използва за самоходната зенитно-артилерийска система „Деривация“, която се разработва за подразделенията за ПВО“, каза Дмитрий Литовкин, главен редактор на сп. „Независим военен наблюдател“.

„Деривация“ е система за ПВО, проектирана да поразява нисколетящи самолети, вертолети, дронове, както и да унищожава бомби и ракети на малка надморска височина. Ако е нужно, комплексът също може и да разрушава лека бронирана наземна техника и наземни обекти със своето 57-мм артилерийско автоматично оръдие и 7,62-мм картечница.

Експертът твърди, че новият проектил ще се използва заедно с експлозивни снаряди, които „Деривация“ използва срещу въздушни цели.

„Към момента „Деривация“ има муниции, които експлодират във въздуха, създавайки облак от метални фрагменти [способни] да унищожат няколко въздушни цели при удар. Новите муниции ще осигурят на армията възможността не само да поврежда дронове, но и да ги изважда от строя и да ги „хваща“ с разузнавателна цел“, отбелязва експертът.

Той предполага, че инженерите ще създадат няколко проектила от този тип – по-мощен за елиминиране на дронове и по-малко мощен, който ще може да ги „хваща“ и сваля на земята.

„Ако разработването премине добре, тази мрежа ще се превърне в полезно допълнение за армията, тъй като единиците за ПВО ще могат да улавят вражеските дронове и да събират раузнавателна информация“, заяви главният редактор.

Според него разработването и всички нужни тестове ще отнемат 4-5 години преди влизането на въоръжение в армията.

„Деривация-ПВО“Виталий В. Кузмин/vitalykuzmin.net

Дотогава армията ще използва други противодронни средства, като радиоелектронни, които могат да „заслепяват“ GPS и радио сигнали в оперативната си зона, както и електромагнитни оръжия, като например REX-1.

Чужди аналози

„Отвъд океана няма такива „режещи мрежи“. Те имат автоматични капани, които стрелят по мрежи и хващат дронове, ако влязат в зоната им на опериране. Тези капани са разработени за малки и средноголеми дронове. Например американският Predator и турският Bayraktar TB2 не могат да бъдат уловени с такива мрежи“, казва Иван Коновалов, директор по разработките на Фонда за популяризиране на технологиите на XXI век.

Той предполага, че руските инженери са стигнали далеч и са направили мрежа, която реже дроновете и вероятно може да улавя стратегически дронове. Окончателните възможности на този нов боеприпас ще бъдат ясни след бойни тестове. Дотогава трябва да чакаме и да видим какви ще са резултатите.

автор: ИГОР РОЗИН

източник: bg.rbth.com

Pin It on Pinterest